Tom kha gai

reteta de la Miele 1
Blog Miele Store

Această supă de pui cu galangal și ciuperci este, poate, cea mai faimoasă supă a Thailandei și este foarte populară în Asia de Sud-Est.

În Thailanda, supele nu sunt limitate la un singur fel separat pe meniu, așa cum se procedează în Occident. Din contră, supele sunt parte esențială din dieta zilnică a oamenilor și sunt mâncate și savurate în porții mici, în orice moment al zilei sau nopții. Aproape toate supele din bucătăria thailandeză au la bază „stock-ul” (supa concentrată), cunoscut ca „geng jeut” în thailandeză; în traducere, acesta înseamnă „lichid tern”. Simplitatea este calitatea cheie a supelor din Thailanda. Pentru a desăvârși aroma stock-ului, se utilizează doar câteva ingrediente: ciuperci, legume, creveți și pui, împreună cu ghimbir, rădăcină de galangal, usturoi, ardei iuți, frunze de coriandru și ceapă verde, toate acestea proaspete. Deoarece supele de legume și de pui sunt preparate cu foarte puțină sare și fără grăsime, acestea sunt foarte ușoare și au puține calorii.

„Tom kha gai” are la bază un stock de pui simplu, limpede, aromatizat cu ghimbir și lemongrass. Se adaugă lapte de cocos și cremă de cocos, condimente, ciuperci și pui pentru a da consistență supei. Deși numele supei înseamnă „rădăcină de galangal fiartă”, majoritatea persoanelor o asociază cu puiul. Însă, în Thailanda, „Tom kha” se poate prepara cu midii, pește, toate tipurile de ciuperci și porc. În supa noastră „Tom kha gai” se regăsește minunata combinație de lapte de cocos cremos și rădăcină de galangal picantă, oferind echilibrul între dulce și acrișor.

Text: Rainer Meier

 

INGREDIENTE (4 porții)

2 fire de lemongrass (doar frunzele din interior), 3 cm de rădăcină de galangal proaspătă (decojită), 1–2 ardei iuți roșii (fără semințe), 8–12 frunze de kaffir lime, 1 legătură de coriandru (cu rădăcini), 800 ml de stoc de pui asiatic (a se vedea mai jos), 2 piepți de pui, 1 lingură de ulei, 200 g de ciuperci (ciuperci de paie, burete negru sau champignon curățate), 400 ml de lapte de cocos, 2–3 linguri de sos de pește, 2–3 linguri de suc de lime, 2 linguri de zahăr de palmier

Stock de pui asiatic: 1 l stock de pui, 1 lingură de ghimbir (tocat fin), 1 lingură de pastă de tamarind, 1 anason stelat, 1 cățel de usturoi (tocat fin), 2 fire de lemongrass (doar frunzele exterioare uscate, tocate fin)

 

PREPARARE

  1. Pentru a prepara stock-ul de pui asiatic, adăugați toate celelalte ingrediente la stock, fierbeți la foc mic fără să acoperiți timp de 30 de minute (pentru a-l reduce la 800 ml) apoi turnați-l prin sită.
  2. Tocați fin frunzele interioare de lemongrass și rădăcina de galangal și tăiați ardeii iuți rondele. Rupeți frunzele de coriandru și așezați-le într-o parte, pentru servire. Tocați fin rădăcinile și tulpinile de coriandru. Fierbeți totul la foc mic, cu frunzele de kaffir lime în stock-ul de pui asiatic, timp de 5–7 minute.
  3. Rumeniți pieptul de pui în ulei foarte fierbinte timp de 1 minut pe fiecare parte. Tăiați puiul și ciupercile în bucățele și adăugați-le în supă alături de laptele de cocos. Asezonați cu sos de pește, suc de lime și zahăr. Fierbeți timp de 3 – 4 apoi și apoi asezonați din nou în funcție de gust.

 

SFAT:

  • Laptele de cocos din Thailanda este cel mai potrivit pentru această supă.
  • Înainte de a servi, decorați cu frunze de coriandru proaspete sau ceapă verde tocată.
0 I like it
0 I don't like it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *